Aile Tutumları Nelerdir? - ABE - Analitik Beyin Eğitim
Dijitalde Gelecek Var

Aile Tutumları Nelerdir?

Kişilik gelişiminde çevrenin etkisi göz ardı edilemez. İçinde doğup büyüdüğümüz aile ve aile tutumları problem çözme becerimizden kendimizle ve çevremizle olan ilişkimize kadar pek çok noktayı etkiler. Sosyal bir varlık olarak bizler ilk becerilerimizi taklit yolu ile öğreniriz ve bu noktada aile tutumları davranışlarımız üzerinde büyük oranda etkili olur. Dolayısıyla anne ve babanın çocuklarına karşı sergilediği tutumlar çocuğun karakter ve kişilik yapısını belirleyen en temel unsurlardır.

Aile tutumları ve bu tutumların nasıl yansıdığını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

1.Aile Tutumları Etkili ve Düzenli Anne Babalar

Etkili ve düzenli davranışlar çocuğun temel ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra çocuğa sevgi de gösterilen bir yaklaşımı içerir. Bu tutumu benimseyen aileler çocuğun yaşına ve gelişim dönemine uygun imkanlar sunar. Aile çocuğun yeteneklerini ortaya çıkarması için fırsat tanır. Etkili ve düzenli aile tutumlarına sahip ebeveynlerin katı kuralları yoktur. Bununla birlikte net sınırları olan etkili ve düzenli tutumlar çocukların kafa karışıklığı yaşamadan tutarlı ebeveynlerle büyümesine de alan açar. Bu sayede çocuklar, rahat, bağımsız, kendisini ifade edebilen, girişimci, sorumluluk alabilen, temel güven duygusu gelişmiş kişiler haline gelir.

İlginizi çekebilir: Ailelere Tatil Tavsiyesi

2. Katı Kontrollü Anne Babalar

Katı kontrollü aile tutumları, ebeveynlerin çocuğuna sürekli olarak baskı uyguladığı aile tutumuna işaret eder. Çocuğun bağımsız bir kişiliği olduğu görüşü hiçe sayılarak çocuktan itaat beklerler. Katı kontrollü aile tutumlarına sahip ebeveynler baskı ve ceza ile çocuk üzerinde bir itaat kurmaya çalışırlar. Bu anlamda yapılan çalışmalar katı kontrollü aile tutumları gösteren ebeveynlerin çocuklarının özgüvenlerinin gelişmediğini ve girişimci olmayan pasif özellikler gösterdiğini ortaya koymuştur.

3.İlgisiz Anne Baba Tutumları

Aile tutumları arasında yer alan bir diğer grup da ilgisiz anne baba tutumlarıdır. İlgisiz tutum, çocuğun davranışı her ne olursa olsun ilgisiz kalan anne baba tutumuna denir. Bu tutuma sahip anne babalar rahat, sessiz ve umursamaz bir kişiliğe sahip olabilirken daha agresif bir kişiliğe de sahip olabilirler.

İlgisizlik ile büyüyen çocukların olumlu bir benlik algısı geliştirmeleri son derece zor bir durumdur. Her çocuk doğduğu andan itibaren anne babasının ilgi ve sevgisine ihtiyaç duyar. Bunu alamayan çocuklar görülebilme ihtiyaçlarını da karşılamak için olumsuz birtakım davranışlara yönelir. Ergenlik dönemi ile birlikte de aileden ayrışma hızlanır ve riskli davranışlar artış gösterir.

4.Aile Tutumları Aşırı Koruyucu Anne Babalar

Aşırı koruyucu aile tutumları da çocuğun bağımsı bir kişilik geliştirmesinin önünde engel oluşturan ebeveyn tutumları arasında yer alır.  Aşırı koruyucu anne baba tutumunu benimsemiş ebeveynler çocuklarına çok müdahaleci yaklaşarak onu sürekli kontrol altında tutmak ister. Sürekli olarak anne babasının engellemeleri ve müdahaleleri ile karşılaşan çocuğun özellikle kişilik gelişimini tamamlamaya çalıştığı dönemde kendini tanıması son derece zorlaşır. Bunun sonucunda çocuk, anne babasına bağımlı hale gelerek tek başına hareket etmekten korkan bir hal alır. Bu tutumlar ile yetişen çocuklar ileriki yaşamlarında bağımsız davranmakta, yeteneklerini açığa çıkarıp kendisini gerçekleştirmekte problemler yaşayabilirler. Bireyselleşme çabası içinde olan, kendini ve yeteneklerini keşfetmeye çalışan çocuk engellemelere maruz kalır ve her çabası karşısında kendini suçlu hisseder. Özellikle ergenlik döneminde ailenin sergilediği bu tutum ergenin bağımsız bir birey olabilmesini ve kendini keşfederek kendini gerçekleştirmesini engelleyebilir.

Sonuç olarak tüm bu aile tutumları karşısında ortaya çıkan odak nokta ebeveyn tutumlarının çocuklar üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğudur. Bu nedenle çocuğa karşı sergilenen her tutum karşısında özenli ve dikkatli davranılması gerekir.

İlginizi çekebilir: Aile Danışmanlığı Temel Kavramlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Görüşme başlat.
1
Detaylı bilgi alın!
Analitik Beyin Eğitim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?